Sunday, March 21, 2010

SIDANG DUN PERAK 30 MAC 2010

SIVA OH SIVA

APA SUDAH JADI DENGAN PERAK?????MAHKAMAH DAH MEMBUAT KEPUTUSAN YANG BN MEMERENTAH NEGERI PERAK. KITA INGATKAN SEGALA KEMELUT POLITIK NEGERI PERAK DAH WALTAMAT HABIS, TAPI RUPANYA MASIH ADA DAKI YANG TERTINGGAL.KALI INI DAKINYA IALAH BEKAS SPEAKER DUN PERAK MR SIVAKUMAR.

APA PULA KALI INI YANG BELIAU BUAT????APALAGI KALAU BUKAN BELIAU MENYATAKAN YANG BELIAU MASIH LAGI SPEAKER YANG SAH.SETERUSNYA BELIAU MEMANGGIL MESYUARAT DUN PADA 30 MAC 2010.TAPI PERSOALANYA SEKARANG SAH ATAU TIDAK PANGGILAN MESYUARAT DARI MR SIVA????

YANG PERTAMA.

ADA BANYAK KEMUSYKILAN YANG TIMBUL.JANGAN KITA FIKIRKAN SAH ATAU TAK MR SIVA JADI SPEAKER TAPI YANG PALING UTAMA YANG SEPATUTNYA MENJADI FOKUS KEPADA KITA IALAH BAGAIMANA BELIAU MENDAPAT PERKENAN DARI BAGINDA SULTAN PERAK UNTUK MENGADAKAN MESYUARAT DUN PADA 30 MAC INI???? SEMUA ORANG TAHU HANYA BAGINDA SULTAN SAJA YANG BOLEH MEMBERI KEBENARAN MENGADAKAN SIDANG DUN,JADI BILA MR SIVA MENGADAP SULTAN M0OHON PERKENAN BAGINDA SULTAN????SAYA SEBAGAI SEORANG PEMERHATI, SAYA YAKIN YANG MR SIVA TIDAK PUN MENGADAP BAGINDA SULTAN.TAPI TERPULANGLAH PADA PANDANGAN MASING-MASING.YANG KITA PERLU INGAT HANYA SPEAKER YANG SAH SAHAJA YANG BOLEH MENGADAP BAGINDA SULTAN DAN MOHON PERKENAN BAGINDA.DALAM HAL INI HANYA SPEAKER YB GANESAN SAJA YANG MOHON PERKENAN BAGINDA DAN BAGINDA PERKENANKAN.DARI SINI KITA TAHU SIAPA YANG SAH.CUMA YANG TIDAK MAHU MENGAKUI KEBENARAN SAJA YANG MEMBUTAKAN MATA HATI UNTUK MENGAKUI KEBENARAN YANG TERBENTANG DI DEPAN MATA.

YANG KEDUA.

PERSOALAN YANG KEDUA.KENAPA MR SIVA MENGELUARKAN SURAT PANGGILAN MESYUARAT DUN WALAU TANPA PERKENAN DARI BAGINDA SULTAN.INI YANG MENJADI FOKUS KEPADA SAYA.TAPI BUKAN NIAT SAYA NAK MENULIS DENGAN PANJANG LEBAR MENGENAI HAL INI TAPI SEKADAR UNTUK ANDA SEMUA DAPAT MEMAHAMI DUDUK SEBENAR PERKARA INI.SAYA PENUH YAKIN SURAT DARI MR SIVA HANYA LAKUNAN SEMATA
KENAPA LAKUNAN?

SEBABNYA SEBELUM INI PR TELAH MEMBUAT DUA TUNTUTAN KEPADA KERAJAAN BN DAN KITA TAHU BN TIDAK MELAYAN TUNTUTAN ITU.DAN KITA MAKLUM YANG PR MENYATAKAN YANG YB-YB PR TIDAK AKAN DATANG PADA MESYUARAT DUN JIKA TUNTUTAN MEREKA TIDAK DIPENUHI.BN PASTI TIDAK MEMENUHI PERMINTAAN PR.
BILA PERMINTAAN TIDAK DIPENUHI MAKA PADA DASARNYA KENALAH PR TUNAIKAN UGUTAN UNTUK TIDAK HADIR MESYARAT DUN KALI INI.TAPI MEREKA TIDAK AKAN BERANI UNTUK TIDAK HADIR MESYUARAT DUN.INI SAYA BERANI JAMIN YANG YB PR TIDAK BERANI UNTUK TIDAK HADIR.

KENAPA MEREKA TIDAK BERANI?????

SEBABNYA MUDAH SAHAJA.JIKA MEREKA TIDAK HADIR MAKA PADA TENGAHARI ATAU PETANG 30 MAC 2010 MENTERI BESAR PERAK AKAN MEMAKLUMKAN PILIHANRAYA KECIL DI 28 DUN DALAM NEGERI PERAK.KENAPA??? KERANA UNDANG UNDANG DUN PERAK MENYATAKAN YANG YB TIDAK BOLEH PONTENG WALAU SEKALI PUN KE MESYUARAT DUN TANPA SEBAB.MEREKA TIDAK AKAN BERANI.SAYA CABAR KALAU MEREKA BENAR BENAR BERANI.

TAK DAYUS KE MEREKA UNTUK DATANG WALAU PERMINTAAN MEREKA TIDAK DIPENUHI?????.

UNTUK MEMBOLEHKAN MEREKA HADIR WALAU PERMINTAAN MEREKA TIDAK DIPENUHI MAKA MEREKA MENCIPTA ALASAN YANG LOGIK.MAKA DISINILAH PERANAN MR SIVA DIGUNAKAN.MAKA MR SIVA PUN MENULISLAH SEPUCUK SURAT MENGGUNAKAN KEPALA SURAT YANG BERKENAAN UNTUK MEMANGGIL MESYUARAT DUN PERAK.YANG SYOKNYA TARIKH DAN MASANYA SAMA DENGAN SURAT YB GANESAN.KALAU YA PUN NAK PANGGIL MESYUARAT DUN,GUNA LE TARIKH LAIN.KENAPA TARIKH SAMA???? SEBAB NAK MENGELAKKAN PILIHANRAYA KECIL DI 28 DUN DALAM NEGERI PERAK.JADI MEREKA AKAN MEYATAKAN YANG MEREKA HADIR KERANA SURAT DARI MR SIVA BUKAN SURAT DARI YB GANESAN.DI SINI KITA NAMPAK PERMAINAN POLITIK DARI PR.TAKUT DIPANGGIL DAYUS DAN PRK DI 28 DUN MAKA CIPTA SATU SEBAB YANG MEMBOLEHKAN MEREKA HADIR SIDANG DUN.SEBABNYA SEPUCUK SURAT DARI MR SIVA.PANDAINYA MEREKA DARI PR MENIPU DAN MEMPERDAYA RAKYAT PERAK.JADI DENGAN ITU TIDAKLAH NAMPAK YANG YB PR INI GAGAL HADIR KERANA PERMINTAAN MEREKA TIDAK DIPENUHI TETAPI MEREKA HADIR KERANA SURAT JEMPUTAN TANPA TAULIAH DARIPADA MR SIVA.

SIVA OH SIVA.

No comments:

Post a Comment